Kursansvarig lärare

Inför VFU:

  • Kontrollera, med utbildningsadministratör på aktuell institution, hur många studenter som är behöriga och som ska gå kursen. I normalfallet är VFU-platser klara senast tre veckor innan kursstart. För dialog med VFU-koordinator i de fall VFU-platser behöver avbokas eller kompletteras.
  • Utforma och tillgängliggör information om kursens mål och innehåll för studenter och VFU-handledare.
  • Informera handledare om hur bedömningsunderlag lämnas in. 
  • Ansvara för att organisera besök hos studenter under VFU-kurs.
___________________________________________________________________________________________

Under VFU:

  • Informera VFU-koordinator om byte av handledare sker på VFU-platsen.
  • Tillse att studenters och VFU-handledares kursrelaterade frågor blir besvarade.
  • Eventuella problem under pågående VFU-kurs hanteras av kursansvarig. 
____________________________________________

Om problem uppstår

  • Om du får information om students frånvaro under VFU ska du ge instruktioner för hur dessa ska tas igen. 
  • Om synpunkter på VFU-plats framförs, ta kontakt direkt med VFU-platsen för att reda ut eventuella frågetecken. Om byte av VFU-plats ska göras under pågående kurs måste synnerliga skäl föreligga och beslut fattas av examinator. Meddela VFU-koordinator om byte ska ske och anledning till detta. 
  • Om en student visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt som gör att barns/elevers säkerhet, integritet eller föräldrars förtroende för verksamheten riskeras har skolan (rektor) möjlighet att direkt avbryta studentens VFU. Meddela VFU-koordinator om så är fallet. 
  • Om studenten avbryter VFU meddela VFU-koordinator.
  • Om du får signaler från rektor om att en student har utsatts för kränkande särbehandling ska du ansvara för att studenten erbjuds stöd, rådgivning och uppföljning.
____________________________________________

Vid risk för underkänd VFU:

Vid signaler om att student riskerar ett underkänt betyg, ska ett första tidigt besök planeras in i samråd med kursansvarig. Vid första besöket ska studentens måluppfyllelse kommuniceras mellan VFU-handledare, VFU-besökande lärare och student. 

VFU-besökande lärare ska försäkra sig om att VFU-handledaren och studenten kommer att arbeta med de mål som riskerar att inte uppnås. VFU-besökande lärare ska också förvissa sig om att studenten är medveten om vilka mål det gäller samt att det på VFU-platsen skapas förutsättningar för studenten att nå målen.

VFU-besökande lärare ska skyndsamt kontakta examinator och kursansvarig och meddela handlingsplanen. Kommunikationen i ärendet upprätthålls genom hela processen, fram till dess att betyg sätts. 

Vid ett uppföljande besök ska den VFU-besökande läraren, tillsammans med VFU-handledaren, följa upp studentens utveckling, särskilt vad beträffar de mål som studenten riskerar att inte uppnå. Den VFU-besökande läraren ska skriftligen dokumentera vilka mål som studenten fortfarande riskerar att underkännas i. Om studentens prestationer samt underlag från VFU-handledaren indikerar ett underkänt betyg lämnar den VFU-besökande läraren ett preliminärt muntligt besked om detta till studenten samt informerar om efterföljande rutiner vid ett eventuellt underkänt betyg. VFU-besökande lärare kontaktar skyndsamt examinator och kursansvarig för att kommunicera vad som ligger till grund för det preliminära beskedet om underkännande.

___________________________________________________________________________________________

Efter VFU

  • Om det har framkommit synpunkter på VFU-handledare eller VFU-platsen som inte har kunnat redas ut, meddela VFU-koordinator för vidare instruktioner. 

Om student efter den sammanvägda bedömningen inte når upp till målen för kursen får studenten betyget Underkänd. En student som blir underkänd på VFU-kurs har rätt att göra om kursen endast en gång. Om en förnyad prövning av VFU ska göras (s k om-VFU) kallar VFU-koordinator på Linnéuniversitetet studenten och kursansvarig/examinator/VFU-besökande lärare samt även studievägledare till ett möte där planering av det nya tillfället görs. Studenten kan välja att även bjuda in studentombud från studentkåren till ett sådant samtal.