Student

Nedan VFU-information är sammanställd som en generell information inför VFU vid samtliga av våra lärarprogram. (Vid VFU på egen arbetsplats inom yrkeslärarprogrammet följ instruktioner från VFU-koordinator.) För specifik information som rör respektive program, se programsidorna. 

Kommunikationsvägar
Utskick görs alltid till din studentmejl och det är viktigt att du svarar på formulär och e-postutskick från VFU-koordinator inom givna tidsramar. Dessa kan skickas såväl från VFU-koordinator som från lärarutbildningsportalen. Då är avsändaradressen lararutbildningsinfo@lnu.se

Länk till kontaktuppgifter, vfu-koordinator

___________________________________________________________________________________________

Inför VFU:

  • Kontrollera behörighetskraven i kursplanen. Kontakta studie- och yrkesvägledare, och VFU-koordinator om du inte är behörig eller av andra anledningar behöver revidera din studieplan. 
  • Se till att du har aktuellt registerutdrag från polisens belastningsregister, vilket ska uppvisas för ansvarig person på skolan/ förskolan. 
  • Kontakta din VFU-handledare minst två veckor innan VFU-kursens början och planera för din VFU. 
  • Sätt dig in i kursplanen och den information som förmedlas av kursansvarig.
  • Om du har lång resväg till din VFU-plats kan du ha rätt tillresebidrag. Riktlinjer för resebidrag hittar du här.
___________________________________________________________________________________________

Under VFU:

  • Sätt dig in i regler för sekretess på skolan/förskolan och följ lärarens yrkesetiska riktlinjer.
  • Delta aktivt i allt arbete inom verksamhetens ramar. Sätt dig in i handledarens olika arbetsuppgifter och inta en lärarroll i förhållande till elever/barn och kollegor på skolan/förskolan,
  • Följ de överenskommelser som du och handledaren har gjort upp.
  • Delta aktivt i verksamheten motsvarande en lärares heltidstjänst. För program med studietakt på deltid kan dock VFU genomföras i den takt som kursen ges.
  • Om du som student erbjuds kortare vikariat under VFU-kursen ska detta räknas som avlönat arbete och följaktligen inte som utbildning. Att åta sig vikariat kan endast ske utanför utbildningen.
____________________________________________

Om problem uppstår:

  • Om din handledare blir sjuk, eller frånvarande av annan anledning, prata med rektor om hur situationen ska lösas. Informera även kursansvarig. 
  • Om du blir sjuk, kontakta handledare och därefter kursansvarig/besökande lärare enligt information från kursansvarig. 
  • Enstaka dagar som studenten missar, på grund av sjukdom eller annan anledning som kommunicerats med handledaren, kan lösas genom att hen tar igen dem i direkt anslutning till VFU-perioden enligt direktiv som ges i kursen. Längre frånvaroperioder hanteras i samråd med kursansvarig vid Lnu.
  • Om problem uppstår på skolan/förskolan, prata i första hand med handledare eller rektor. Du har även ansvar att kontakta kursansvarig när något väsentligt inte fungerar med VFU.
  • Om situation uppstår som kan bli ett försäkringsärende, läs mer här
___________________________________________________________________________________________

Efter VFU

Länk till manual för bedömningsunderlag, (gäller ej yrkeslärarprogrammet)

Om du efter den sammanvägda bedömningen inte når upp till målen för kursen får du betyget Underkänd. En student som blir underkänd på VFU-kurs har rätt att göra om kursen endast en gång. Om en förnyad prövning av VFU ska göras (s k om-VFU) kallar VFU-koordinator på Linnéuniversitetet dig och kursansvarig/examinator/VFU-besökande lärare till ett möte där planering av det nya tillfället görs. Du kan välja att även bjuda in studentombud från studentkåren till ett sådant samtal. 

Praktisk information om VFU

Länk till praktisk information om VFU

___________________________________________________________________________________________